Coronavirus (COVID-19)

Evolutie coronagevallen

Op vrijdag 24 april – 9.00 zijn 40 patiënten met bevestigde corona-besmetting opgenomen in AZ Sint-Maarten, waarvan 12 op intensieve zorg en 8 beademd. 25 patiënten werden de afgelopen week ontslagen en 12 opgenomen. We betreurden 2 overlijdens.

De voorbije twee weken zagen we bij AZ Sint-Maarten een daling van de curve m.b.t. het aantal behandelde corona (COVID-19)-patiënten. Op intensieve zorg zien we een afvlakking.

Deze positieve evolutie betekent geenszins dat de crisis voorbij is. Als ziekenhuis dringen we er nog steeds op aan om de coronamaatregelen te blijven volgen om een heropflakkering van de epidemie te vermijden.

Algemene cijfers AZ Sint-Maarten op basis van bevestigde coronabesmetting – (sinds 18/03/2020)

Het totale aantal opgenomen patiënten: 162

Het totale aantal patiënten dat het ziekenhuis heeft verlaten: 105

Het totale aantal overlijdens: 17

Afbouw COVID-eenheden?

In functie van een efficiënte inzet van mensen en middelen plant AZ Sint-Maarten om de komende dagen COVID-19-patiënten te concentreren op drie i.p.v. vier eenheden. De oorspronkelijke capaciteit zal beschikbaar blijven om in geval van nood opnieuw ingeschakeld te worden. De beperkende maatregelen die de overheid oplegt, zoals het stopzetten van alle geplande niet-dringende ingrepen, behandelingen, onderzoeken en raadplegingen, blijft voorlopig onverminderd van toepassing.

Contacteer tijdig een arts

Er werd door de sector al meermaals op gewezen: wacht niet te lang om voor ziektes of ongemakken waarvoor je normaal de (huis)arts zou contacteren, dit ook vandaag te doen. AZ Sint-Maarten is een veilige omgeving. We zorgden voor aparte circuits voor COVID- en non-COVID-patiënten om de kans op wederzijdse besmetting te vermijden.