Medisch

Tijdens de huidige COVID-19 epidemie is er veel aandacht voor het belang van lichamelijk en psychologisch welzijn. Door gezond te leven (evenwichtig voedings- en bewegingspatroon, niet roken, …), kan je het risico op bepaalde aandoeningen verminderen én heb je minder kans op bv. bijwerkingen door het coronavirus.

Vandaag (31 mei), op de Werelddag zonder Tabak, willen wij alle rokers een hart onder de riem steken en hen herinneren dat ze niet alleen staan in hun strijd tegen de sigaret, ook niet in coronatijden.  

In dit artikel:

Rokers onder vuur

Roken is een verslaving die flink wordt onderschat. Mensen die roken voelen zich vaak met de vinger gewezen, ook in deze coronatijden. Denk maar aan recente berichten in de media over de verhoogde risico’s voor rokers die het coronavirus te pakken krijgen.

Stoppen tijdens een epidemie?

Een epidemie lijkt niet het gepaste moment om je sigaret ‘vaarwel’ te zeggen. Alle ongemakken en ontwenningsverschijnselen zorgen alleen voor meer stress, toch? Maar wat als je een coach hebt die je elke stap van de weg begeleidt en aanmoedigt? Maak kennis met de tabacoloog: jouw coach in je weg naar een rookvrij leven.  

Geen soloproject

Tabacologen kunnen je helpen op het rookvrije pad te geraken én te blijven. Denk maar aan begeleiding op maat, motivationele gesprekstherapie, (eventuele) medicamenteuze ondersteuning, … De tabacoloog richt zich zowel op de fysieke aspecten van roken als op gedragsmatige en emotionele elementen. Zo gaat er ook veel aandacht naar (zelf)vertrouwen en psychisch welzijn, zéker in coronatijden.

Aan de hand van een combinatie van aangepaste rookstophulpmiddelen, skills, tips & trucs werkt de tabacoloog in samenwerking met de patiënt een rookstopplan uit. Volledig op maat en tempo van de patiënt met aandacht voor al zijn angsten en bezorgdheden. Rookstopbegeleiding heeft bovendien hogere succeskansen dan op eigen houtje stoppen.

Geen sigaret, wel extra kilo’s?

Bang voor extra kilo’s wanneer je stopt met roken? De tabacologen van AZ Sint-Maarten doen niet alleen aan rookstopbegeleiding, maar zijn ook diëtist van opleiding. Door de kennis van beide specialismen te combineren, werken onze tabacologen samen met de patiënt aan een stopplan met extra aandacht voor evenwichtige voeding.

Rookstopbegeleiding in AZ Sint-Maarten

Klaar voor je leven zonder sigaret? Onze tabacologen staan voor je klaar, ook via teleconsult!

Generatie rookvrij

AZ Sint-Maarten is een rookvrij ziekenhuis en lid van het netwerk rookvrije ziekenhuizen. We engageren ons om het domein rookvrij te houden en de allerkleinsten onder ons zo weinig mogelijk in contact te brengen met roken. Daarvoor kregen wij, net zoals Stad Mechelen, het label ‘Generatie Rookvrij’, omdat we kinderen het recht willen geven om rookvrij op te groeien.

Meer info over generatie rookvrij op www.generatierookvrij.be